Ambulanta za anesteziju

Prijeoperacijski pregled anesteziologa

U sklopu anesteziološke ambulante možete obaviti prijeoperacijski pregled i optimizaciju (pripremu) za planirani operacijski zahvat.

 • Kada i zašto je potreban pregled anesteziologa?
  Pregled anesteziologa je potreban za operacijske zahvate koji se izvode bolnički ili ambulantno u općoj ili regionalnoj anesteziji te za određene operacijske zahvate koje izvodimo u lokalnoj anesteziji u našoj zdravstvenoj ustanovi.
  Nakon obavljenog pregleda i razgovora s pacijentom te pregledom medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza, anesteziolog dobiva uvid u trenutno zdravstveno stanje pacijenta te mogućnost operacijskog zahvata.
 • Priprema pacijenta za operacijski zahvat
  Cilj prijeoperacijske pripreme je optimizacija zdravstvenog stanja pacijenta prije planiranog operacijskog zahvata kako bi zahvat prošao što sigurnije za pacijenta.
  Prilikom razgovora s anesteziologom, pacijent dobiva upute o uzimanju kroničnih lijekova u razdoblju prije operacije (npr. lijekovi protiv zgrušavanja krvi), kao i upute o uzimanju hrane i pića prije operacije.
  Temeljem prijeoperacijskog pregleda, anesteziolog može preventivno propisati lijekove kako bi operacijski zahvat i sama anestezija bili što sigurniji.
  U razgovoru s anesteziologom, pacijent dobiva uvid u moguće vrste anestezije za planirani zahvat, njihove prednosti i nedostatke te odgovore na pitanja ukoliko postoje bilo kakve nedoumice.

Proceduralna sedacija
Tijekom operacijskih zahvata u lokalnoj anesteziji, anesteziolog pacijentu može dati lijekove za ublažavanje tjeskobe i kontrolu boli ukoliko je isto potrebno kako bi se pacijent osjećao što ugodnije.
Proceduralna sedacija je anesteziološki postupak za operacijske zahvate koji se izvode u lokalnoj anesteziji te koji se postiže primjenom lijekova za opuštanje (sedaciju) i lijekova protiv boli.
Lijekovi se doziraju do razine u kojoj pacijent samostalno diše i ima očuvane reflekse dišnih putova.
Proceduralna sedacija s lokalnom anestezijom se sve više koristi kao prvi izbor za odabrane operacijske zahvate jer je sigurnija za pacijenta i rezultira bržim oporavkom u usporedbi s općom anestezijom.
Nakon zahvata pacijent se poslije kratke opservacije otpušta na kućnu njegu.
Proceduralna sedacija se sastoji od tri osnovne komponente: ublažavanja tjeskobe, sigurne sedacije i učinkovite kontrole boli, a sve uz kontinuirani nadzor vitalnih funkcija od strane anesteziologa.
Nadzor pacijenta se sastoji od komunikacije s pacijentom i promatranja vitalnih pokazatelja kao što su disanje, puls, krvni tlak i periferna zasićenost kisikom.
Postupak započinje postavljanjem monitoringa vitalnih funkcija. Nakon toga se uspostavlja venski put te se kroz intravensku kanilu primjenjuju sedativi kratkotrajnog djelovanja i brzog profila oporavka te lijekovi protiv boli.
Sedacija se prilagođava do razine da je pacijent opušten i budan ili da je pacijent pospan, ali se lako može dozvati i probuditi (tzv. svjesna sedacija). Razina sedacije ovisi o željema pacijenta, njegovom zdravstvenom stanju, ali i specifičnosti samog zahvata.
Nakon završetka operacijskog zahvata pacijent ostaje u sobi za poslijeoperacijski nadzor pod kontrolom anesteziologa na kratkotrajnoj opservaciji. Uskoro nakon toga se otpušta na kućnu njegu uz pratnju i upute

Dogovorite pregled ili konzultacije

Kontaktirajte nas
© 2024 Ambulantna kirurgija Dr. Petričević Odricanje od odgovornosti / Disclaimer
Sadržaj na mrežnoj stranici www.petricevic-kirurgija.com.hr nije namijenjen niti se preporučuje kao zamjena za liječnički savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek tražite savjet vlastitog liječnika ili drugog kvalificiranog zdravstvenog djelatnika u vezi bilo kakvih medicinskih pitanja ili uvjeta. Uporaba sadržaja uređena je uvjetima korištenja www.petricevic-kirurgija.com.hr